Cuib de rata pe terasa

Cuib de rata pe terasa

Cine zice ca pe terasa nu poti sa ai vietuitoare salbatice?! Si inca ce vietuitoare...

In dimineata zilei de 11 iulie vine colega mea la mine si imi spune franc ca avem 10 boboci de rata pe terasa la etajul 4...

Stiam in mare ce am de facut si era clar ca bobocii nu vor avea cum sa ajunga de acolo pana la cel mai apropiat lac, lacul Herastrau din Bucuresti. Nu pentru ca ar fi trebuit sa sara de la etajul 4, se intampla ca ratele mari (Anas platyrhynchos) sa cuibareasca in arbori inalti, in scorburi sau cuiburi parasite de la alte specii de pasari si bobocii sa sara din cuib, ci drumul pana acolo ar fi fost unul extrem de periculos, strazi, bulevarde, masini, caini, pisici...

Plus ca nu ar fi putut sa sara peste balustrada terasei care are cel putin 90 de cm inaltime.

Am luat o cutie de carton, i-am perforat peretii laterali cu un pix pentru a face niste gaurele ca sa circule aerul, si cu ajutorul colegilor am reusit fara probleme sa prindem bobocii si pe mamica lor care a fost tare cooperanta.

Terasa centrului Hortinvest este una din putinele terase verzi din Bucuresti, excelenta pentru plante si vietuitoare.

Cuibul bine ascuns in vegetatie, ferit de pradatori l-am descoperit cand am verificat sa vedem daca mai sunt pui ramasi in vegetatie, din pacate un ou era fara pui in el. Cel mai probabil nu a fost fecundat.

Bobocii si mamica rata inainte de ai prinde si ai elibera pe lacul Chitila, un lac linistit cu multa apa si vegetatie.

Multumesc colegilor mei, Mihai, Mihaela si Catalina pentru ajutor.

E tare bine sa ai o terasa verde chiar daca esti intr-un oras poluat, este posibil sa ai vecini care sa-ti faca ziua mai frumoasa.

Foto: Catalina Marcu

Taguri:

Comentarii